Vaša beba uči da hoda: Vreme je da potražite odgovarajuću obuću

Prvi bebini koraci su, najčešće, posle prvog rođendana i to uz pomoć roditelja. To ne znači da se treba zabrinuti ukoliko vaše dete malo ranije ili kasnije prohoda, već da se na vreme pripremite za odgovarajuću obuću. Pre samog hodanja su dovoljne i pamučne čarapice i to sa gumenim “šapicama” kako se beba ne bi klizala.

Prava obuća se bira tek kada beba krene da hoda. Najvažnije je da prvu obuću ne nasleđujete od druge dece jer nisu sva stopala ista. Potrebno je da se obuća prilagodi stopalu vašeg deteta.

Obuća ne mora biti skupa jer je mališani vrlo brzo prerastu. Dovoljno je da je kvalitetna i prosečne cene. Kada je reč o kvalitetu, bitno je da je od prirodnih materijala, pamuk ili koža kako bi noga disala. Bilo kakva plastika ili sintetika bi mogla da izazove gljivične infekcije. Đon treba da bude gumen, da ne klizi, a predeo oko pete izdignut i malo tvrđi. Bolje je odabrati modele koji se lepe na čičak, umesto pertli, kako bi se izbeglo saplitanje.

Kada se odlučite za kupovinu dečije obuće, obratite pažnju na veličinu. Treba da bude oko 0,5-1cm veća od stopala i dovoljno široka kako ne bi pritiskala prstiće.Možete da izmerite stopalo vašeg deteta pre nego što kupite bilo šta ili uvek ostavite otvorenu opciju da zamenite model ako ste pogrešili prilikom odabira.