Šta treba da znate o pravoj obući za trčanje

Nošenje adekvatne obuće može poslužiti kao prevencija od povreda. Prvo, vaša obuća treba da bude lagana, fleksibilna, sa brojinim jastučićima koji služe kao potpora.

Morate izabrati dobar dizajn, koji nije dostupan samo za sportiste, već i za pojednice. Pođite od toga da dobar par patika košta, pa znajte da ćete najmanje izdvojiti 10 000 – 15 000 dinara. Mada, takva investicija sigurno vredi, znaćete da su kvalitetne i da ih možete komotno nositi pri trčanju na duge staze.

Delovi patika za trčanje

Najveći deo svakako zauzima materijal koji obavija nogu. Za patike za trčanje su odlični mrežasti materijali, kako zbog mekoće, tako i zbog toga što omogućavaju nesmetano strujanje vazduha, pa koža može disati.

“Ogrlica” je deo oko zgloba. Taj deo treba da bude čvrst, kako bi se izbegle povrede, ali ni previše čvrst kako ne biste napravili žuljeve.

Ako niste sigurni koju veličinu da odaberete prilikom probe, svakako uzmite užu varijantu, same žuljeve možete izbeći dobrim čarapama ili upotrebom pudera kako biste smanjili trenje.

Podloga treba da bude fleksibilna kako ne biste opteretili stopalo i listove. Slobodno ih testirajte kada već toliko para izdvajate. Kada je peta u pitanju, ne preporučuju se potpuno ravne patike radi mogućih posledica po kičmu, treba da bude malo viša, a ne previše čvrsta, ona predstavlja postolje i podršku za pete.

Jezik treba da bude povučen na gore, opet radi udobnosti i izbeganja eventualnih žuljeva. Kada je pertlanje u pitanju, to uradite na standardan način, ali nikako ne biste trebali da osećate nekakav pritisak u bilo kojem trenutku.

Što se tiče prednjeg dela, ka prstima, ne bi trebalo da imate previše prostora, maksimalno 1 cm, kako biste imali dovoljno prostora za pokrete, ali ne i previše.

Kako odabrati patike za trčanje?

Nemojte se ustručavati da isprobate patike za trčanje, bilo da je reč o laganom hodanju kroz radnju ili čak možete da ih testirate na traci za trčanje. U zavisnosti od pronacije (način savijanja stopala u momentu kada dodirne tlo, ovaj momenat se naziva inicijalni kontakt i deo je faze gaženje pri trčanju) trebate tražiti obuću. Postoje tri vrste pronacije: normalna, nadpronacija i potpronacija. Kod trkača sa normalnom pronacijom odgovaraju svi modeli patika, za one sa nadpronacijom se preporučuju patike koje pružaju stabilnost i kontrolu pokreta, dok kod potpronacije treba da razmotrite modele sa jastučićima koji mogu apsorbovati udarce.

Kategorije patika za trkače

Razlikujemo tri kategorije patika: one koje prižaju stabilnost, za trkače sa normalnom (neutralnom) ili blagom pronacijom (nadpronacijom); patike koje obezbeđuju stabilnost u zadnjem delu za trkače sa srednjom do izraženom pronacijom naročito preporučene za duge treninge i modeli sa jastučićima za potpronaciju.

Popularni brendovi patika za trčanje

Ono što je evidentno jeste da mnogi biraju patike zbog preferenci ka određenom brendu. Takođe, nije neuobičajeno da pripadnice lepšeg pola često na prvo mesto stavljaju dizajn, a kvalitet im je na drugom mestu.

Srećom, najveći svetski proizvođači poput Adidasa su kreirali patike koje savršeno spajaju dizajn i karakteristike koje bi poželeo ozbiljan atleta. Posebno popularne u poslednje vreme su patike za trčanje, nazvane Adidas Performance Clima Cool Ride. Iako naizgled tipično muški model, u pitanju su unisex patike koje rado biraju i dame. Srećom, ove patike se mogu nabaviti i kod nas. Osim njih, možete se odlučiti i za Adidas Supernova Glide, Nike Air Cesium, Nike Air Zoom Vomero ili  Asics Gel Kayano. Dobrih modela ima zaista mnogo. Ipak, najbolji izbor ćete napraviti sami, ono što je najkomfornije za vaša stopala.

Adidas Supernova Glide
Asics Gel Kayano
Nike Air Cesium
Nike Air Zoom Vomero