Saznajte kako profesionalci biraju patike za trčanje

Iako su brend, stil, težina i novac osnovni za odabir patika, kada je reč o patikama za trčanje, treba da uzmete u obzir još neke stavke pre nego što potrošite novac. Uzmite u obzir i tip stopala, način na koji vršite pritisak na petu ili prste i stil gaženja. To vam može pomoći da uzmete adekvatnu obuću uz koju nećete imati bolove, a koja će ujedno i potrajati.

Često je kvalitetna obuća, namenjena za profesionalno trčanje, prilagođena oređenom tipu stopala. Ako niste sigurni koji tip stopala imate, najjednostavnije je da ostavite otisak na plaži ili da ugazite u neku boju i ostavite otisak na papir. Kao što sami znate, postoje tri tipa stopala. Najčešći i ujedno najbolje prilagođen za trčanje je normalan tip gde se težina prilikom kretanja ravnomerno raspoređuje na sve tačke (tip 2). Prvi tip predstavlja visoki svod, kada je srednji deo izrazito šupalj, dok treći tip predstavlja ravna stopala, nema luka, celo stopalo ostavlja otisak.

Pored toga, tokom trčanja se pritisak može vršiti prvo na petu pa postepeno preneti na prste ili obrnuto, dok je idealno ukoliko ravnomerno raspoređujete pritisak. Treba o tome da razmislite pre nego što uzmete obuću.

Stil gaženja se, takođe, razlikuje. To se drugačije naziva pronacija i postoje tri tipa. Normalna, kada nema krivljenja stopala ni spolja, ni iznutra. Nadpronacija, kada prvi kontakt sa površinom ostvari unutrašnja strana stopala i podpronacija, kada prvi kontakt sa površinom ostvari spoljašnja strana stopala.

Kada poznajete te stavke, lakše se možete odlučiti za određene patike, čak iako to nije vaš omiljeni brend. Uzmite u obzir da vam mogu olakšati trening i podići obuku na sledeći nivo.
Ono što je osnovno i važi za svaku kupovinu jeste da obavezno isprobate patike, po mogućstvu posle podne, kada su stopala maksimalne veličine i ne zaboravite da treba da ostane malo prostora između obuće i prstiju.

Ukoliko, iz nekog razloga, morate da nosite obuću određenog brenda, a ne odgovara vam, setite se ortopedskih uložaka koji će se lako prilagoditi vašem stopalu.

1 thought on “Saznajte kako profesionalci biraju patike za trčanje”

  1. Puno hvala za razvoj napor kako bi razgovarali o tome, osjećam snažno o tome i kao studira mnogo više na tu temu. Ako je moguće, kao da steknete znanje, da li bi um ažuriranja svoje web stranice da mnogo mnogo više informacija? To je vrlo korisno za mene.

Comments are closed.