Saveti za muškarce: odaberite obuću lako i jednostavno

Arheolog Luther Cressman je pre više od 70 godina otkrio ostatke možda najstarije obuće  na svetu. Smatra se da su stare više od 10 000 godina, a na osnovu fotografija se zaključuje ne samo da su bile moderne (ako je uopšte to bilo važno 🙂 ), već i da su vršile svoju funkciju i bile (najverovatnije) veoma udobne.  Od tog vremena pa do dana današnjeg, čoveku je bitno da ima dobru i kvalitetnu obuću, kojom će uvek biti zadovoljan.

Cilj ovakvog uvoda i je da naglasi da je uložen novac u kvalitetne čizme, patike, cipele zapravo odlična investicija za duži vremenski period. Ukoliko vam se i čini da je bolje kupiti kopiju ili veoma jeftinu obuću, to je sasvim pogrešno, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što provoditi veći deo dana sa takvim čizmama ili patikama može stvoriti osećaj nelagodnosti, bolove u zglobovima, kičmi, a neizostavno su tu i neprijatni mirisi. Naravno, bitan je i izgled. Verovali ili ne, pri ostavljanju prvog utiska, obuća utiče čak 30% (bar tako kaže statistika 🙂 ).

Četiri zlatna pravila

Ne bih da kritikuje, ali muškarci vrlo često nose jednu te istu obuću za svaku priliku. To je pogrešno. Voleti patike i najčešće nositi takav tip obuće je u redu, ali se i od muškaraca očekuje da imaju obuću i za svečanije prilike. Naravno, da ih i iskoriste.:)

Drugo, investirajte u kvalitet. Nizak kvalitet, loš materijal i korišćenje lepka samo garantuje da će takva obuća kratko trajati. Možda vam se za trenutak učini da ste jeftino prošli, ali takva patika neće dugo potrajati, pa kada sračunate na godišnjem nivou ćete mnogo više potrošiti nego da ste odmah kupili jedne, ali vredne.:) Ne zaboravite na rasprodaje, tamo se uvek može naći obuća po sniženim cenama.

Obratite pažnju na udobnost. Da se ne ponavljam previše, provodite dosta vremena u cipelama i kada dođete kući ne želite bolove u stopalima i zglobovima. Obavezno isprobajte obuću pre kupovine, nemojte da vas mrzi da u njima prošetate po radnji.

Poslednje, ali ne i manje važno pravilo, održavajte svoju obuću. Možete im produžiti trajanje. Ukoliko imste probleme sa znojenjem nogu, bilo bi zgodno imati bar dva para cipela ili patika koje ćete naizmenično nositi. Možete se odllučiti za obuću koja omogućava koži da diše, izbor je veliki.