Nike Flyknit – patike za trčanje kao nijedne do sad

Flyknit, nove patike za trčanje iz Najka, su sve samo ne obične. U pitanju je obuća koju možete personalizovati kako bi ne samo bolje prijanjala uz nogu, već i kako bi ispunila i najzahtevnije estetske prohteve. Prema listi želja patike se izrađuju mašinski u radnji.

Najkove najnovije patike za trčanje su nastale sasvim slučajno. Naime, tim dizajnera je pokušavajući da udovolji zahtevu mnogih atletičara – patike udobne kao čarape.

Ovo nije prvi put da se Najk sreće sa ovim zahtevom. ’80-ih su izbacili patike koje su nazvali Sock Racer. To je bio samo jedan od pokušaja da se postigne udobnost koja se može meriti sa onom koju pružaju sportske čarape. Još nekoliko pokušaja je učinjeno, ali nijedan nije impresionirao sportiste.

Najveći proizvođač sportske obuće i odeće ovoga puta tvrdi da su pronašli rešenje. Flyknit je patika koja je teška svega 159 grama i napravljena mašinski od sintetičkih vlakana. U Najku kažu da bi nova tehnologija izrade mogla da dovede do snižavanja troškova do te mere da bi proizvodnja mogla da bude izmeštena iz Azije jednoga dana, što bi omogućilo svima da personalizuju patike po želji.

Očekivana cena Flyknit patika za trčanje je 150 dolara i naći će se na policama Američkih prodavnica u Julu. Zagovornici minimalističkog pristupa trčanju sa velikom radošću iščekuju trenutak kada će dobiti priliku da ih isprobaju.