Neprijatan miris niko ne voli – kako ga se rešiti?

Iako nošena obuća vremenom izgubi svoj sjaj, uvek se možete potruditi da joj produžite vek trajanja. Možda je najteži zadatak sačuvati miris tek kupljene obuće, naročito tokom letnjih dana, ali uz par trikova i saveta ni to nije nemoguća misija.

Ukoliko nosite patike tokom letnjih dana, najbolji način da izbegnete neprijatne mirise jeste da nosite čarape. Iako vam se čini da je prevruće za njih to je najbolji način da izbegnete razvoj gljivica, bakterija i da uopšteno izbegnete nepriajtne mirise. Naravno, podrazumeva se da koristite pamučne čarape, da ih menjate svaki dani da perete noge. Možda vam zvuči smešno, ali osnovna pravila higijene su tu da deluju preventivno. Ukoliko već imate problem sa znojenjem stopala, koristite antiperspirant i potrudite se da ne nosite istu obuću svaki dan u nedelji. Promenite bar dva puta.

Ukoliko već imate obuću koja je poprimila mirise, isprobajte trik sa sodom bikarbonom. Napunite čarape sodom, stavite ih u patike predveče i ujutru izbacite. Verovali ili ne, soda ima tu ¨moć¨da pokupi neprijatne mirise. Neka vam to postane mali ritual i pre početka sezone osvežite svu obuću.

Koliko je ovaj savet tačan ne mogu potpuno da tvrdim, ali pokušajte i sa eteričnim uljima. Par kapi omiljenog mirisa (limun, nana, ruža) nakapajte ispod uloška i patike će dobiti novi miris.

Sunce i vazduh su prirodni osveživači, pa nakon što obuću nosite nekoliko sati, izvadite uloške i ostavite ih na vazduhu par sati. Nemojte ostavljati direktno na jako sunce da ne bi izbledeli.

Vrećice čajeva, takođe, mogu poslužiti da osvežite obuću. Stavite nekoliko vrećica vašeg omiljenog čaja u patike i ostavite nekoliko dana. Delovaće kao nove.

Ako vam je obuća pokisla iznutra, nemojte samo ostaviti da se osuši. Operite je, sačekajte da se osuši, pa je onda koristite.

Ne treba napominjati da je vek trajanja mnogo duži kod kvalitetnije obuće, pa ako kupujete obuću od materijala u kojima koža može disati, veća je i mogućnost da se nećete suočavati sa neprijatnim mirisima. Izbegavajte plastiku koliko god je moguće, verovatno vam ni jedan savet u tom slučaju ne bi pomogao.:)