Najk oštro kritikovan zbog naziva patika

Kreativni tim Najka nije ni slutio koliko nevolja može doneti “pogrešan” izbor naziva patika. Umesto da ljubitelje proslave dana Sv. Patrika dodatno razveseli, model patika “Black and Tan” (srp. crno i ten) je izazvao mnoge kontroverze. Naime, sporni naziv je identičan nazivu ne tako omiljene Britanske jedinice poslate u Irsku kako bi ugušila pobunu iz 1920-ih.

Najk je ove 90 evra vredne patike inspirisane pivom predstavio tačno pred proslavu dana Sv. Patrika. Međutim, gigant iz Sjedinjenih Država se našao na meti kritika zbog navodne ogromne bezosećajnosti. Neki od ogorčenih Iraca smatraju da bi jednako neumesno bilo nazvati patike Al Kaida. Glavni razlog leži u činjenici da Britanska jedinica Black and Tan bila poznata po izuzetnoj brutalnosti koju su upotrebili prilikom gušenja pobune tokom rata za nezavisnost.

Zvanični naziv patika je Nike SB Dunk Low, međutim, nadimak Black and Tan su dobile po svojim bojama. Jednom kada stavite patike pored čaše crnog Irskog piva, shvatate odakle je došla glavna inspiracija. Mnoge to nije ubedilo… Tako su Američki Irci otvoreno kritikovali Najk zbog nepoznavanja istorijkih činjenica.

“Da li je moguće da niko ne zna da gugluje ‘Black and Tan’?”, zapitao se Ciaran Staunton iz Irskog lobi udruženja za imigracionu reformu. Izvinjenje iz Najka je brzo usledilo. Takođe, iz Najka napominju da je zvaničan naziv ovih patika Nike SB Dunk Low.

Nike SB Dunk High Guinness, model koji je takođe dizajniran za proslavu dana Sv. Patrika, odlično kombinuje crnu, belu i braon boju.

Mala lekcija iz istorije: Ko je činio jedinicu Black and Tan?

Black and Tan je bila paravojna formacija, koju su činili Britanci, veterani I Sv. rata. Njih je formirao Vinston Čerčil, koji se u to vreme suočio sa valom nasilja koje je izazvala IRA kako bi odvojila Irsku od Britanije.

Iako formirana kako bi se obračunala sa IRA-om, zloglasnu reputaciju su stekli po brojnim napadima za civile. Nadimak Black and Tan potiče od njihovih improvizovanih uniformi koje su bile kaki boje.