Merrell – muške zimske čizme

Najbolji način da opišete neku obuću jeste da je sami isprobate i iznesete sud o njima ili kada je reč o muškim modelima, onda potražite tuđe mišljenje. Tako smo uspeli da ocenimo Merrell Thermo 6, koji je već dve ( a možda i više) godina aktuelan kod nas. Ovaj put, obuća je prošetana po Novom Sadu, pa da vam prepričam jesu li vredne parica ili ne.

Cena je nešto niža u odnosu na prošlu godinu, ali ni sada nije mala, oko 10 000 dinara. Mada, reč je o vodonepropusnom modelu, tako da znate da ste se osigurali u narednih nekoliko godina. Bar momci nemaju tu potrebu da svake sezone kupuju novu obuću jer nemaju dovoljno.:) Osim toga, u pojedinim radnjama u Beogradu, kada ih platite 10 000 dinara, dobijate vaučer na 1000 dinara koje možete iskoristiti na kupovinu nekih sitnica, poput čarapa ili rukavica. Možete uzeti i sprej za održavanje tih čizmi/patika, ali sam negde pročitala da je to totalna glupost koja mami pare, pa vi sami prosudite.

Prva stvar na koju obratite pažnju kada uzimate obuću jeste udobnost. Naravno, ovaj model, bar na prvo ocenjivanje i nije zaslužio visoku ocenu. Ma koliko veliki broj uzimali i dalje će izgledati ¨stisnuto¨, bez mogućnosti da mnogo pomerate prste. Onda pođete od toga da se svaka obuća razgazi i popusti i ipak je uzmete. Pošto se nije razgazila nakon par nošenja, pomisao je da su bačene pare. E stvari se mogu popraviti ako izvadite postojeći uložak, tada su neuporedivo udobnije. Tako da, savetujem da to odmah uradite u radnji kako se ne biste pitali jeste li se zaleteli.

Toplina je takođe bitna, a kako govorimo o vodonepropusnom modelu, ne trebate ni sumnjati u to. Nekada su toliko tople da se pitate jesu li upile negde vodu, iako je tog dana suvo vreme. Ne brinite, neprijatnih mirisa nema, a rešenje leži u tanjim čarapama kada je napolju prijatno. Do sada nije bilo nekog većeg snega, da bih pomenula kako je u njima u takvim vremenskim uslovima, ali po baricama možete nesmetano da šljapkate. Đon je izdignut od površine, sa kramponima, tako da ¨ne vuče vlagu¨odozdo, a nisu ni klizave. Što je daleko veća prednost u odnosu na moje Nike, o kojima sam pisala, a koje su pri tome bile i skuplje.:/  Iako nisu namenjene za odlazak na neke terenske nastave, šetnju po šumi ili planinama, mislim da bi u tu svrhu mogle da posluže, što zbog odsustva klizavosti, što zbog ogrlice koja fiksira zglob.

Naravno, kada je reč o kombinovanju sa garderobom, ¨opasno¨dobro izgledaju ukoliko se nose sa pantalonama koje imaju puno džepova. Mogu se nositi i uz farmerke, pa čak i neke modele trenerki. Više nego dovoljno. Obzirom da su crne boje, slagaće se uz različitu garderobu. Mogu se naći i modeli sličnij karakteristika, sa puno boja, ali deluju detinjasto i dosta odvlače pažnju.

Kada sam ih dovoljno ishvalila, vreme je da pređem na manu. Govorim u jednini jer nisam ni čula, ni videla da imaju još nekih nedostataka. Problem su pertle. Vezivaćete ih nekoliko puta u toku izlaska, a strategija ¨malo jačeg zatezanja¨baš i ne pomaže.  Kako taj problem može da se reši…nemam pojma. Možda da se promene pertle, ali to još nije isprobano.

Sve u svemu, ovo je jedan dooobar par čizama, koji zaslužuje ocenu 9. Vredi ih kupiti za više sezona.

3 thoughts on “Merrell – muške zimske čizme”

 1. Ja imam Chameleon Thermo 8, dakle duboke čizme, isti model i materijal i nisu plitke kao ove Thermo 6 na slici i jako sam zadovoljan posle 6 godina upotrebe. Kupio bih opet, ali ne mogu da nađem duboke više nigde i jako mi je žao.

  Zato sam pre dva dana kupio Parkton Trekker (kožne) pa ćemo da vidimo šta se dešava. Interesuje me da li ima sprej za impregnaciju kako hi-tech metarijala za Thermo 8 i 6 model, tako i za kožu?

 2. Još da pojasnim, na slici je Chameleon Thermo 6 (ja preferiram 8), a ne običan Thermo 6 (skroz gumirane i puluduboke).

  Da dodam, da ova čizma ima odličan grip (trenje) na snegu i ledu na usponu, proverena u više zimskih ekspedicija i da je stvarno vodooporna.

 3. Ova Parkton Trekker Merrellka je pravo razočerenje. Po paklenoj mećavi i suznežici koja je juče zadesila Srbiju (ili barem Kraljevo) posle 2 km šetnje, noge su mi bile mokre. Počela je da pušta u predelu korena malog prsta (ne na šavu kod korena palca kako je najavljeno na forumima). Ej, 7 dana stara čizma, premium brend. Mnogo sam se razočarao u Paktonke, a i noga mi se znoji neobično u njima i kad je suvo. Ne tražim da stojim u potoku sat vremena od njih, ali računam da po susnežici može čovek sebi da kupi dva para suvih nogu na bar sat ili dva vremena.

  Uzeo sam slovenački sprej Kemplast sinoć za impregnaciju, pa ću da prsnem dva sloja na njih. Inače ovaj sprej je dobar i za Chameleon serju cipela (hi-tech materijal), mnogo ga hvale. Casablanca kažu da nije nešto, Erdal je dobio dobre recenzije, mada Nikwax i Grangers je No.1, ali ja nigde ne mogu to da nađem u Srbiji. Zna li neko gde da se uzmu kreme i sprejevi za impregnaciju od ovih robnih marki?

  Javite vaša iskustva sa Merrell obućom i sprejevima za impregnaciju, nadam se da ovo ne pišem uzalud.

Comments are closed.