Kopačke svih vremena – 25 modela

U svetu fudbala postoji argument koji otprilike kaže da si uz odgovarajuću obuću i bolji igrač. Na neki način, ima istine u tome jer neprikladna obuća može igrača dovesti u nepovoljan položaj. Tokom godina, razvili su se različiti modeli patika za fudbal, neke karakteriše udobnost, mala težina ili korišćenje savremene tehnologije za njihovu proizvodnju. U svakom slučaju, igrači su se (manje-više) složili koji su to najbolji modeli za fudbal. Pa da počnemo.

25. Adidas F50i Tunit

Težina im je oko 312gr, a prilagođene su za različite podloge. Dobro prianjaju uz nogu, ali zbog svoje težine i nisu najsrećniji izbor.

24. Lotto Zhero Gravity

Prvi put se pojavljuju davne 2006-te godine i svojim dizajnom su privukle pažnju. Na žalost, jedino sa time, jer ih opisuju kao veoma neudobne. Težina im je oko 270g.

23. Puma Mexico Finale

Davne 1986-te ih je nosio Maradona, kada je postigao ” onaj” gol. Upravo su zbog njega i postigle takvu popularnost, tako da su noviji modeli pušteni u prodaju i to ograničeno izdanje.

22. Ryal La Storia

Iako mnogi nisu čuli za Ryal, zbog svog prepoznatljivog dizajna u stilu 70ih i velike udobnosti, nalazi se na listi najboljih 25. Nešto su teže, oko 300g, ali su igrači zadovoljni sa njima.

21. Stylo Matchmakers

Navedeno je ime kompanije, jer je svaki model dobar. Nosili su ih Kevin Keegan, Trevor Francis, Steve Heighway i mnogi drugi.

20. Diadora LX K Pro

Težina oko 270g, prvi put se pojavile 2008.godine. Klasičnog dizajna, udobne, smanjuju potencijalne povrede stopala.

19. Umbro Geometra Pro

Jedan od lidera na tržištu poslednjih nekoliko godina, posebno od kada je Nike preuzeo Umbro i uveo izvesne promene kod kopači, a koje se tiču povećanja udobnosti i smanjenju pritiska na stopalo.

 

18. Puma V1.06

Zanimljivog dizajna, sa dodatnom sigurnošću koju pružaju pertle. Sa težinom od svega 170g, možda su i najlakše kopačke.

17. Puma King Finale

Model je iz 2010-te godine, a teži oko 250g. Eusebio, Pele, Johan Cruyff, Maradona, Lothar Mattheus i Didier Deschamps su neki od igrača koji su potpuno zadovoljni sa Puma King Finale.

16. UA Hydrastrike II

Nešto noviji model tj. od prošle godine. Možda je iznenađujuće da se tako “mlad” model nalazi među najboljih 25, ali površinski sloj kopački, osim što omogućava koži da diše, u kontaktu sa vodom kao da nestaje, pa je klizavost u njima nepoznata.

15. Mizuno Wave Ignite

Keisuke Honda je “odgovoran” za neverovatno i vrzo uzdizanje brenda Mizuno. Kopačke su posebno bile popularne 2010-te. Težina je oko 250g.

14. Nike T90 Laser IV

Zbog svoje izdržljivosti i modernog dizajna, Nike T90 je došao na poziciju 14, iako ne spada u najbolji izbor za fudbal, posebno zbog težine od oko 300g.

13. Nike Tiempo Ronaldinho 10R

Izgleda da se Nike fokusirao na to da oteža igračima, pa je tako Nike Tiempo teži od prethodnog modela. Jasno vam je iz naziva da je dizajniran za Ronaldinho-a.

12. Pele Trinity 3E K

Kopačke su iz 2012-te i niko nije očekivao da će ovaj brend ostaviti ovakav utisak i popularnost među ljubiteljima fudbala. Zbog površinskog “mekog” sloja, imate osećaj da bosonogi dodirujete loptu. Osim toga, teži oko 170g i veoma je udoban.

11. Nike Vapor VIII

Najnovije, udobne i futurističkog izgleda. Dovoljno je to reći, ali i napomenuti da su težine oko 170g, za razliku od prednonika iz Nike brenda.

10. Adidas F50 adiZero miCoach

Ružan dizajn, ali neverovatne performanse. Trenutno ih nosi Lionel Messi.

9. Puma V1.10 SL

Ubedljivo najsvetliji dizajn, ali ujedno i najlakši, svega 140g.

8. Adidas adiPure IV

Udobnost nije najjača stana za Adidas adiPure, kao ni težina, pa i nije jasno zašto zauzima tako visoku poziciju. Verovatno se samo dizajn uzimao u obzir.

7. Nike Tiempo Premier 94

Da li je upala mišića zagarantovan uz težinu od 350g? Obzirom da se ovakav model prvi put pojavljuje 1994.godine, jedino se zbog popularnosti ovako visoko rangira.

6. Adidas adiPower Predator

Futurističkog izgleda, sa silikonskim kramponima, daje dodatnu lakoću tokom igre.

5. Adidas Predator Accelerator

Mnogima omiljen, obzirom da je bio popularan 1998.godine. U to vreme su ih nosili Zinedine Zidane i David Beckham.

4. Nike Mercurial Vapor III

Kontrola nad loptom, udobnosti i izdržljivost su tri osnovne karakteristike ovog modela.

3.  Adidas Copa Mundial

Poslednjih 30-ak godina ovaj model kopački je popularan, naročito zbog jednostavnog dizajna.

2. Nike CTR360 Maestri II

Fantastičnog dizajna, igraču pruža potpunu kontrolu i mogu se koristiti na različitim terenima. Težina je oko 250g.

1. Adidas Predator LZ

Po svojim karakteristikama, gotovo da se ne razlikuje od prethodnih kopački, s tim da je povećana preciznost pri svakom kontaktu. Kao što  možete videti, dizajn je besprekoran.

A za koje kopalke biste vi rekli “ovo su kopačke svih vremena”?

 

1 thought on “Kopačke svih vremena – 25 modela”

Comments are closed.