Kako razlikovati original i kopije patika

Kao što znate, tržište je preplavljeno povoljnim ¨originalnim¨patikama koje su gotovo identične kao i stvarni originali. Često je jedina razlika koju uočite u ceni, a dobar trgovac vas može ubediti da su povoljnije jer je stari model ili poslednji broj (iako u podrumu ima još stotine i stotine kutija). Kako je u ponudi mnogo više lažnih originala, pri kupovini obuće trebate biti maksimalno oprezni. Istina, nekada i lažne mogu da potraju dugo i da pomislite da i nije tako loše kupovati ih, ali ako već uzimate takve patike nećete dozvoliti da vas neko zavlači i ubeđuje da je to jeftiniji original.

Nekoliko saveta za dobar odabir patika:

– Možda će delovati kao čudan savet, ali miris obuće često govori o tome kako je napravljena. Jeftini materijali i lepkovi imaju jak, neprijatan miris koji ne možete da promašite, a još i ako se zakašljete nakon udisanja, sasvim će vam biti jasno da je reč o lažnom modelu, koji će se verovatno raspasti sa prvom kišom. A da ne pominjem kakvu neprijatnost mogu stvoriti ako se nose po vrelim, letnjim danima.

– Proverite unutrašnju oznaku u obući koja pokazuje veličinu, a ujedno i kod i mesto proizvodnje. Ukoliko upamtite kod i potom ga potražite na netu, vrlo je verovatno da ćete tu obuću pronaći što potvrđuje da je reč o originalu. A opet, ako vam je ovo suviše komplikovana procedura, dovoljno je da pogledate kakav je font jer kod lažnih brojevi i slova se mogu primetno razlikovati.

lažan kod

– Obratite pažnju na oznake na kutiji. Lažne će često (ne uvek) imati velika slova, naziv modela koji može biti ispisan preko cele kutije. Naravno, mogu i originali takve kutije sadržati, ali često lažnima nedostaje ključna reč u nazivu proizvoda. Na primer, kupujete Retko Air Jordan 4, ali na kutiji izostaje reč ¨Retro¨ili je ponekad samo slovo zamenjeno. Kao sa uličnim čokoladama zvanim ¨MilkE˝. Dodatan savet je da pogledate stare kutije od originala ili kod nekoga ko ih je sačuvao, pa da budete sigurni kada kupujete.

– Ukoliko ste već izeli obuću, sumnjičavi ste i osećate se prevarenim, možete je fotografisati i poslati sliku ovlašćenom distributeru za prodaju određenog brenda. Nećete imati neku određenu korist od toga, osim što ćete znati da tamo više ne kupujete.

ispravan kod

– Ako otprilike znate da se cena nekog modela po radnjama kreće oko 10 000 dinara do 15 000 dinara, a neko ih vam on-line ponudi za svega 5000 dinara, sasvim vam je jasno da to ne može biti original. Ne zaboravite da tako niže cene originala nisu nemoguće, ali postoji određen razlog za to. Ili je sezona rasprodaja, reč je o prošlogodišnjim (zastarelim) modelima ili je ostao jedan do dva para. Opet, ako je reč o faličnoj robi, prodavac je dužan da to istakne, pa svesno birate takvu obuću.

Naravno i pored ovih saveta se može pogrešiti, ali bar ćete smanjiti mogućnost da pogrešite.:)

16 thoughts on “Kako razlikovati original i kopije patika”

     1. Gde ima da se kupe original muske patike SOLOMON molim Vas recite mi? I koja im je cena za razliku od modela? Hvala unapred.

  1. Ja sam kupila patike otkucala sam kod na net i pronašla ih ali kao korejske patike da li je to originál ili me

  1. Za adidas znam da ima 5 znakova (adidas originals kolekcija). jedan ispod djona, drugi sa sa lijeve ili desne strane na djonu, treci sa zadnje strane, lijeve ili desne ali ne na djonu nego onaj dio iznad, cetvrti na jeziku i peti unutar patike gdje stajes petom.

 1. Kupila sam skupe patike u nike-u jako dobre,drugari mi pokazali na netu neka prodaja,koje uzgledaju identicno,pritom duplo jeftinije,stvarno izgleda isto,Imaju sliku gde se vidi kod,medjutim probala sam ovo sa kodom i izlazi na netu i koje i te njohove,da li to znaci da ipak prodaju original,cudno mi da imaju stalno brojeve i punooo modela ..?

 2. u opste nije tacno da original patike po znacima navoda a sve se prave u kini i drugim zemljama gde je jeftinija radna snaga ne mogu da kostaju 50000 dinara a u prodavnici 15000.
  Uvoznici i veliki distributeri kupuju par od 5 do 10 evra po komadu a prpdaju za sto i vise.

 3. Najgore od svega je sto ni u radnjama za koje vaze da prodaju originale,nismo sigurni da li smo i tamo kupili original.

 4. Koji je original znak na patici adidas dali je onaj kao dretelina ili sa tri crte

 5. Pozdrav,ovi saveti vam nisu potrebni ako patike kupujete licno jer se prosto odma vidi dal je original ili ne,ovo vam moze pomoci pri kupovinu preko internet i to.Po meni naj sigurnija opcija je ako vec neko zeli original patike,onda treba da ode u Djak ili tako neku jaku prodavnicu i kupi. 🙂

 6. Stvar je u klasi patika i garderobe sve uopšteno ! NIKE fabrika u Kini proizvodi dve klase patika i svih drugih odevnih predmeta ! Znači sve je isto ali je kvalitet različiti , klasa za Zapadno tržište je kvalitetnija nego za Istočno samim time je i izbor veći i bolji a i skuplji za zapadnjake nego za nas siromašnije . To je jedan deo sa originalima a drugi deo su kopije koje se isto prave u Kini i njih isto ima po klasama raznih .

Comments are closed.