Kako oprati patike u mašini za veš?

Svako od nas ima bar jedan par svetlih patika, pa još ako su platnene to podrazumeva redovno i često održavanje. Nije ni loše ručno ih oprati, ali morate priznati da je to ponekad prilično dosadno. Još ako ste se služili gradskim prevozom, znate da bele patike neće biti bele, a da ćete dobiti upalu mišića u pokušavajući da im vratite predhodnu blistavost.

Možda ste pomislili da je besmisleno davati savete za mašinsko pranje patika ( pa svako ume da uključi mašinu), ali ponekad su i jednostavni saveti sasvim korisni.

Prvo i osnovno je da skinete pertle sa obuće. Možete ih oprati ručno, zameniti sa novim ili staviti u manju platnenu vrećicu i oprati ih zajedno sa patikama.

Ukoliko su patike izuzetno prljave, posebno uz ivicu đona, ne bi bilo loše da iskoristite staru četkicu za zube i ivice namažete praškom za veš.

Uvek koristite lakši program za pranje tj. program koji podrazumeva manje obrtaja, tako se patike neće deformisati.

Ukoliko vas iritira zvuk patika koje lupaju po bubnju, ili imaju neke motive koji se mogu oštetiti, stavite i njih u platnenu vreću, a možete i koristiti staru jastučnicu koji ćete vezati na vrhu. Količinu praška sami odredite, zavisno od uprljanosti.

Ostavite patike da se lagano osuše, na vazduhu, bez direktnog izlaganja suncu. Kada su gotovo suve, možete staviti unutar obuće papir kako patike ne bi izgubile oblik.

Ako se odlučite za ručno pranje, ne bi bilo loše da upotrebite Ariel 3D Active. Govorim iz iskustva. Potopiti platnenu obuću u prašak, ostaviti da stoji preko noći i sledeći dan dobro isprati. Iako je delovalo da mrlje nisu uklonjene, iznenadila sam se kada su se osušile. Probajte i vi.;)