Kako da produžite vek trajanja kod patika za trčanje?

I sami znate da patike za trčanje nisu ni malo jeftine. Ukoliko ponekad trčite, rekreativno, možete priuštiti i najobičnije, jeftine patike, ali ako imate naviku da idete na trčanje svakoga dana, pa još po različitim terenima, onda ne treba da štedite na izboru modela. Naravno, kada ste već spremni da odvojite pozamašnu sumu novca, sigurna sam da patike želite da maksimalno iskoristite. Preporučuje se da se obuća za trčanje menja svakih 5-7 meseci ukoliko nedeljno trčite oko 25km. Tako ćete izbeći i eventualne povrede. Ujedno, postoji i nekoliko trikova zbog kojih patike mogu duže potrajati.

Birajte obuću prema terenu na kome najčešće trčite. Mokri, klizavi i neravni tereni dodatno habaju obuću, pa obratite pažnju da li je namenjena za takve vrste terena.

Patike za trčanje koristite samo za trčanje. Ma koliko vam se sviđale i ma koliko poželeli da ih nosite svaki dan, ukoliko ih ranije upropastite, poželećete da ste ih ipak koristili ređe.

Bilo da ste skloni znojenju ili ste se našli na kiši, obuća mora dobro da se osuši. Nemojte je mokru stavljati u cipelarnik ili neko zatamnjeno mesto, garantovano će biti plesni na njima. Takođe, nemojte ih sušiti na radijatoru ili peći, rizikujete da oštetite tkaninu.

I za kraj, bilo bi dobro da imate dva para obuće za trčanje. Ukoliko ih naizmenično koristite, manje će se oštetiti i duže će potrajati.