Kako da izaberete najbolje patike za “bosonogo” trčanje

Bez obzira da li ste početnik ili iskusni maratonac, dobar izbor patika uvećava pozitivne efekte treninga i pomaže u dostizanju zacrtanih ciljeva. Tzv. bosnonogo (ili boso, kako ga neki zovu) trčanje je u proteklih nekoliko godina postalo veoma popularno, a sve zahvaljujući koristima koje nosi sa sobom. U ovom tekstu ćete imati prilike da naučite sve o najnovijim trendovima vezanim uz proizvodnju sportske obuće, što će vam pomoći da sledeći par patika koje kupite bude idealan za vas.

Udar petom

Najveća razlika između standardnih patika za trčanje i modela za bosonogo trčanje je pomak od povišenog zadnjeg dela đona. Naš mozak je programiran da misli kako je pri trčanju bezbedno prvo udariti o tlo amortizujućim i jastučastim delom koga srećemo kod klasične sportske obuće. Međutim, ovo čini stopalo i članak više izloženim rotacionim silama i povredama. Lagane patike za trčanje omogućavaju stopalu da imitira fleksibilnost i pokrete bosonogog trčanja kako bi preusmerilo glavnu silu udara na prednji i srednji deo stopala.

Performanse

Praktikovanje bosnonogog trčanja prilikom vežbanja može znatno da popravi vaše performanse. Ono vam omogućava da koristite manje energije i mišićne snage kako biste trčali brže i sa manjim rizikom od povrede. Patike za bosonogo trčanje dovode do unapređivanja vaše veštine da udar o tlo prvo vršite sa srednjim/prednjim delom noge, omogućavajući vašem stopalu da postepeno prenese silu udara ka članku. Pogledajte uporedni prikaz dva videa ispod kako biste uočili razliku na primeru.

Ovaj video ilustruje tradicionalan način trčanja pri kome peta prvo udara o tlo i kako se pri tom stilu trčanja sila udara sa stopala prenosi na telo.

Ovaj video prikazuje bosonogo trčanje i znatno manju silu udara koja se prenosi na članak i telo.

Saveti za trčanje i preporuka za izbor patika

Pri bosonogom trčanju, vaše telo oseća tlo onoga trenutka kada ga dotaknete nogom, što vas automatski prilagođava terenu na kome trčite. Patike za trčanje za koje se odlučite bi trebale da omoguće upravo takav feedback.

  • Savet br. 1: Grubi udari stopala o tlo nisu dobri. Najbolje je da počnete sa treniranjem na travi ili pesku pre nego što pređete na tvrđe podloge. Feedback koji ćete imati prilike da osetite će vam reći da li ste suviše grubi prilikom odara noge o tlo.
  • Savet br. 2: Izbegavajte prevelike korake. Ukoliko se vaše stopalo nađe predaleko u odnosu na koleno i kukove, to povećava pritisak na mišiće potkolenice, Ahilovu tetivu i zglob stopala.
  • Savet br. 3: Udar petom prvo nije dobar. Trčanje pri kome se prvo dočekujete prednjim delom stopala možete da vežbate tako što ćete da hodate unazad blago nagnuti napred. Ukoliko se osećate prijatno dok radite ovu vežbu, probajte da postepeno ubrzate hod unazad (naravno, pazite na prepreke koje se nalaze iza vas). Takođe, možete da pešačite ili trčite uzbrdo, što udar petom prvo čini gotovo nemogućim.

Vaše prve patike za bosonogo trčanje

Bez obzira na prednosti, sa bosnonogim trčanjem treba početi postepeno, sve dok ne usavršite tehniku. Potrebno je da naučite kako da se dočekate na prednji deo stopala prvo i da ojačate mišiće stopala i članke kako se nebiste oslanjali pretežno na mišiće potkolenice i butina. Ključ uspešnog trčanja, tj. onog koje neće dovesti do provrede, jeste fokusiranje na fizičku pripremljenost, izgradnju jačih mišića i izbor patika koje će vam savršeno odgovarati.