Converse – istorijat kompanije

Converse je američka kompanija koja se bavi proizvodnjom obuće, ali i sportske odeće. Počela je sa radom 1908.godine i to sa proizvodnjom gumene obuće za decu, žene i muškarce. Dnevno se proizvodilo i do 4000 pari obuće. Tek 1915-te počinje proizvodnja obuće za tenis. Dve godine kasnije započinje proizvodnja i obuće za košarku, a jedan od igrača Charles H. “Chuck” Taylor je započeo promovisanje Converse All Star, sve do svoje smrti.

Converse je poznat i po pravljenju gumene obuće i odeće kojom su snabdevali vojsku tokom Drugog svetskog rata što je dovelo do daljeg promovisanja brenda nakon rata usled čega je nazvan ¨ikonom¨među brendovima garderobe i obuće. Uz ozbiljne konkurente koji uvode radikalne i nove modele na tržište, Converse je sada manje popularan, ali je jedan od retkih brendova koji je prepoznatljiv upravo zbog svoje originalnosti i doslednosti. Međutim, da bi izbegao totalnu propast, deo kompanije je prodat i sada sarađuje sa Najkom.

Neki od Converse modela

Chuck Taylor All Star jedan od popularnih modela ima i brojne nadimke, poput ¨Connies¨, ¨Convos ¨, ¨Chuckers¨kao i mnoge druge i posebno je prepoznatljiv po tome što se decenijama proizvodio samo u crnoj boji sa belim nijansama i isključivo su bile od platna. Pod pritiskom košarkaških timova počela je i proizvodnja u različitim bojama, a proširili su i asortiman materijala: antilop, veštačka koža i vinil.

The Weapon je model koji postaje popularan ’80-ih. Mogu se videti i plitke i duboke, u različitim bojama, a novitet je postavljena peta koja pruža dodatnu udobnost. Prvi koji su imali čast da ih obuju su košarkaši, Larry Bird i Magic Johnson.

Tu su i neka specijalna izdanja, poput DC Comics, AC/DC, Mettalica, Jimi Hendrix, Nirvana i mnoga druga. Converse je poznat i po posebnom izdanju koje se zove 1Hund, gde 15% profita ide za poršku obolelim od HIV-a.

Neki od trenutnih NBA igrača koji rado nose Converse patike su: Kyle Korver, Maurice Evans, Chris Andersen i JJ Barea.

Kyle Korver nosi Converse Star